Coś z cyklu "prawie" jednogarnkowego. Prawie, albowiem patelnia i naczynie żaroodporne będą w użyciu. Przekonajcie się sami, co zyskacie na takim połączeniu. Sycące danie na rodzinny obiad. Użyjcie ulubionego ryżu i warzyw jakie posiadacie na podorędziu. Smacznego!
Składniki:
Ryż brązowy i czerwony
fasolka szparagowa zielona
groszek zielony
mini marchewki
bulion drobiowy/warzywny
Kurczak:
podudzia z kurczaka
czosnek niedźwiedzi
czosnek granulowany
papryka słodka
aromatyzowany czosnkiem i chilli olej słonecznikowy*
Przygotowanie:
Ryż przepłukać pod bieżącą wodą, aż będzie ona klarowna. Nie ważne czy używacie ryżu w woreczkach, czy sypanego. Kurczaka również myję, osuszam papierowym ręcznikiem kuchennym solę i obsypuję przyprawami oraz polewam olejem. Mieszam, by przyprawy równomiernie się rozłożyły i wkładam do miski, którą okrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na min. 30 minut.
Ryż układam na dnie szklanego żaroodpornego naczynia. Następnie warzywa (w sezonie zimowym, używam mrożonych).
Kurczaka podsmażam na suchej patelni, ponieważ marynował się w oleju, aż do momentu przypieczenia z każdej strony. Uważajcie jednak by nie przypalić. Gdy uznacie, że już jest gotowy, to czas ułożyć go na ryżu i warzywach. Piekarnik nastawiam na 200 stopni, w trybie góra-dół. Do naczynia wlewam bulion, tak by znajdował się tuż pod kurczakiem i zapewnił możliwość ugotowania pozostałym składnikom. Piekę przez około 40 min, po czym zdejmuję pokrywę i przypiekam jeszcze kurczaka z 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.