Syrop z pigwy, imbiru i limonki



Jesienna zmienność pogody wystawia nasz układ immunologiczny na próbę. Dlaczego by nie skorzystać z pysznego syropu do herbaty. Nie wiem jak Wy, ale ja w okresie jesienno-zimowym jestem zdecydowanym maniakiem herbaty. I to każdej. Pamiętacie, by miód i składniki syropu zachowały swoje cudowne właściwości nie dodajemy go do gorącej herbaty, tylko już takiej lekko przestudzonej i gotowej do picia. 

Składniki:
owoce pigwowca
korzeń imbiru
limonka
miód naturalny

Przygotowanie:
Limonki należy porządnie wyszorować w ciepłej wodzie. Owoce pigwowca również. Imbir obieramy. Wszystkie składniki kroimy w plasterki, a pigwy dodatkowo pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy warstwami w słoiczkach i zalewamy miodem. Odstawiamy na 3 dni do lodówki i gotowe. Pod wpływem soczystych owoców gęsty miód będzie bardziej płynny. Słodzimy nim herbatkę i od razu czujemy się lepiej. Przynajmniej ja tak mam.


2 komentarze:

  1. Dopiero będzie. Jeszcze jeden dzień czekania. Ale prawda, w zeszłym roku było pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.