Idealne na drugie śniadanie. Mocno sezonowe, bo wymagają świeżych owoców. Tutaj pomysł na morele, ale równie dobrze można użyć innych owoców. Nektarynki i brzoskwinie sprawdzą się równie znakomicie : )
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
szczypta soli
3-4 łyżki cukru
1/4 kostki świeżych drożdży
świeże morele
świeży tymianek i rozmaryn
mleko + cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Zabieramy się za ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem, szczyptą soli. Dodajemy jajko. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Łączymy całość i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obieramy morele i myjemy zioła. Owoce kroimy w plasterki, by łatwiej je układać na drożdżówkach. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, czy specjalną matą wielokrotnego użytku. Z ciasta formujemy bułeczki, lekko je spłaszczając i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
Bułeczki smarujemy mlekiem, układamy morele i po 2-3 gałązki tymianku lub rozmarynu. Posypujemy cukrem wanilinowym, z prawdziwą wanilią lub trzcinowym czy brązowym. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Aż się zezłocą. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.