Słoneczny kokosowy pudding z tapioki
Niezwykle słoneczny deserek dla fanów kokosa, soczystego mango i aromatycznej marakui. Daj się ponieść zmysłom. Poza tym dzieci go uwielbiają i jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Do tego pięknie się prezentuje. Chyba ma same zalety ; )
Składniki:
duża puszka mleka kokosowego (350 - 400 ml)
0,5 szklanki tapioki
2 łyżeczki pasty waniliowej lub pestki z jednej laski wanilii
jedno dojrzałe mango oraz 2 -3 świeże marakuje
400 ml mleka roślinnego, np ryżowego
szczypta soli
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Tapiokę wsyp do garnka i zalej mlekiem. Odstaw na minimum godzinę, by napęczniała. Oczywiście możemy sobie ułatwić zadanie i zostawić ją na noc. Po tym czasie dodajemy miód i pastę waniliową.. Dokładnie mieszamy podgrzewając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie. Przekładamy do naszego naczynia na deserek. Mango blendujemy na mus i dokładamy na przestudzony pudding. Na wierzchu dodajemy miąższ z marakui (licząc pół owocu na osobę).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.