Składniki:
filety śledziowe solone
ulubiony majonez
cebula biała
czerwone buraki
korzeń pietruszki
majonez
jajko
Przygotowanie:
Jajka ugotujcie na twardo, a buraki i pietruszkę, do miękkości. Śledzika jeśli będzie zbyt słony przepłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie wysuszcie papierowymi ręcznikami. Jak nie udało Wam kupić solonych, tylko np. w oleju, to się nie martwcie. Też je dokładnie odsączcie i osuszcie. Pokrójcie na mniejsze kawałki i ułóżcie w dość wysokiej salaterce, czy półmisku, pamiętając, że trzeba go przecież przykryć pierzynką.
Teraz pokrywamy go cienką warstwą majonezu, na której rozsypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę z odrobiną soli. Ugotowane do miękkości buraki mielimy lub ścieramy na tarce. Pietruszkę natomiast kroimy w plasterki lub również ścieramy na tarce.
Teraz czas na poskładanie wszystkich warstw. A więc mamy już śledzika z majonezem i cebulką. Teraz wykładamy warstwę pietruszkową, a na nią buraczkową. Jeśli ich nie soliliśmy wcześniej, to teraz jest ta chwila na odrobinę soli i pieprzu. Całość wieńczymy warstwą jajeczną, którą również oprószamy lekko solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce. Warto pamiętać o przykryciu naszej śledziowej sałatki folią spożywczą.
Najlepsza śledziowa uczta z możliwych!
OdpowiedzUsuńU mnie czasem mówi się na niego "Śledź w kożuchu".