Sezamowa beza na kruchym z niespodzianką

Pyszne ciasto, bo ma w sobie wszystko co lubią największe obżarciuchy, czyli kruche ciasto pełne masła. Słodziuchną i chrupiącą bezę oraz owocową, dżemową przekładkę. 

Składniki:
250 g mąki pszennej
3 jajka
120 g masła
łyżka kwaśnej śmietany 12-18%
120 g cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka ziaren sezamu
dżem z czarnej porzeczki
łyżeczka mąki ziemniaczanej
150 g cukru

Przygotowanie:
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i sól przesiać razem. Dodać masło, śmietanę i  żółtka. Białka zostawić do bezy. Wyrobić szybko na jednolitą masę, czyli klasyczne kruche ciasto. Jeśli zbyt się klei przy formowaniu kuli, to można oprószyć lekko mąką. Owinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny.


Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a schłodzone ciasto rozwałkować. Dopasować kształt ciasta do blachy, a z nadmiaru, który nam zostanie, spokojnie możemy upiec ciasteczka.  Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.


Składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy ubijanie od białek. Gdy się lekko spienią dodajemy szczyptę soli. Do sztywnej już piany dodajemy stopniowo cukier. Najlepiej łyżka po łyżce, nie przestając miksować. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i ziarna sezamu, tym razem mieszając już tylko łyżką. Beza powinna być błyszcząca i dość zwarta.


Na podpieczone ciasto, może być bezpośrednio z piekarnika, nakładamy dżem porzeczkowy. A następnie bezę. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy z powrotem do piekarnika i obniżamy temperaturę do 140 stopni (z termoobiegiem). Pieczemy do uzyskania chrupkości bezy i złotego koloru na wierzchu. Miej więcej godzina powinna wystarczyć. Studzimy w piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.