Quesadilla z kurczakiem

Składniki:
tortilla pełnoziarnista
ser żółty
ser feta - półtłusty
filet z piersi kurczaka
szpinak świeży
cebula biała
pomidor suszony


Przygotowanie:
Filet z kurczaka standardowo myjemy i oczyszczamy ze zbędnych dodatków. Kroimy na mniejsze kawałki. W kostkę czy w paski. Jak nam wygodniej. Cebulę obieramy i również kroimy. Następnie podsmażamy na patelni oprószając ją solą. Po chwili dodajemy kilka suszonych pomidorów (również pokrojonych na mniejsze kawałki). Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy naszego kurczaka. Możemy pójść na łatwiznę i dodać do niego gotowej mieszanki przypraw do drobiu, lub samemu doprawić np. papryką, curry, estragonem, oregano. Dowolnie. Ja w takich przypadkach używam pieprzu ziołowego. Gdy w przepisie mamy ser feta, to miejmy w pamięci, że jest on słony! : )



Na suchej patelni kładziemy placek tortilli. I układamy poszczególne składniki. Metod zwijania jest kilka. Na opakowaniu kupnych tortilli na pewno są umieszczone wskazówki. Przy wykładaniu składników dobrze jest bezpośrednio na placek położyć trochę żółtego sera, później jak widać nałożyłam sporo szpinaku (uprzednio umyty i poszatkowany na drobniejsze kawałki), szczodrze sypnęłam usmażonym kurakiem. Trochę wkruszonej fety i znów sporo żółtego sera. Całość przygrywamy drugą tortillą i przytrzymujemy ręką. Jeśli mamy patelnię grillową, to warto z niej skorzystać. Zwykła też się jak najbardziej nada. Gdy zobaczymy, że spodni placek już się zarumienił, to przy pomocy pasującego talerza przerzucamy naszą quesadillę na drugą stronę.  Gotową kroimy na trójkąty, jak kawałki tortu. Najlepiej smakuje z dodatkiem jakiegoś sosu. Salsa verde czy guacamole. U mnie akurat zabrakło awokado, więc cudownie sprawdził się sos chilli, który w każdej chwili możecie zrobić na zapas i wykorzystywać właśnie w takich sytuacjach : )





1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.