Ciasto drożdżowe z rabarbarem, to idealna propozycja dla tych, co cenią swój czas i oryginalny smak. A przede wszystkim uwielbiają rabarbar. Gdy pogoda nie rozpieszcza mimo kalendarzowej wiosny. Słońca jest jak na lekarstwo, to trzeba sobie jakoś umilić dzień. Po tygodniu pracy, przy chwili wytchnienia, takie drugie śniadanie czy podwieczorek i wspólną rozmowę. Bo w dzisiejszych czasach, więcej czasu poświęcamy na zerkanie w ekrany telefonów, tabletów czy komputerów, niż na rozmowie z drugim człowiekiem. Tej realnej, pozwalających na wyrażanie prawdziwych emocji. Zatem gdy dzieciaki wracają na weekend do domu - zróbmy ciacho i porozmawiajmy. Jak ludzie - nie roboty. O tym co nas trapi, co się wydarzyło. O wszystkim i o niczym. Po prostu - od serca!
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
szklanka mleka
150 g margaryny mlecznej
aromat arakowy
szklanka cukru
3 jajka
50 g świeżych drożdży
przyprawa do sernika (2-3 łyżeczki, opcjonalnie)
płatki owsiane
pestki słonecznika
mieszanka nasion Babki Płesznika i łupin Babki Jajowatej
duże opakowanie cukru wanilinowego
rabarbar świeży (5 - 6 łodyg) + cukier
szklanka mleka
150 g margaryny mlecznej
aromat arakowy
szklanka cukru
3 jajka
50 g świeżych drożdży
przyprawa do sernika (2-3 łyżeczki, opcjonalnie)
płatki owsiane
pestki słonecznika
mieszanka nasion Babki Płesznika i łupin Babki Jajowatej
duże opakowanie cukru wanilinowego
rabarbar świeży (5 - 6 łodyg) + cukier
Przygotowanie:
Rabarbar obrać i pokroić na około centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a rabarbar puści sok. W tym czasie z pozostałych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szklankę cukru, mleko, rozpuszczoną margarynę a w niej aromat arakowy lub inny ulubiony, wbijamy jajka, wsypujemy drożdże instant i przyprawę do sernika. Całość mieszamy albo mikserem albo łyżką. Nie przejmujemy się tym, że powstają grudki. Wchłoną się wraz z pieczeniem ciasta.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią porządnie wyrobione ciasto. Gdy rabarbar puści sok, odcedzamy go i posypujemy mąką. Dobrze oprószone kawałki rozkładamy w miarę równomiernie na cieście, jednocześnie wciskając je trochę do środka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Ciasto obsypujemy pestkami słonecznika, płatkami owsianymi, cukrem wanilinowym i nasionami babki. Można to nazwać kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, na około 40 minut.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią porządnie wyrobione ciasto. Gdy rabarbar puści sok, odcedzamy go i posypujemy mąką. Dobrze oprószone kawałki rozkładamy w miarę równomiernie na cieście, jednocześnie wciskając je trochę do środka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Ciasto obsypujemy pestkami słonecznika, płatkami owsianymi, cukrem wanilinowym i nasionami babki. Można to nazwać kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, na około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.