Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. Cytrusy dokładnie umyć. Zetrzeć ich skórki do miski z mąką lub do drugiej, do której wyciskamy ich sok.
Następnie łączymy go z maślanką, jajkami i stopioną margaryną. Teraz do suchych składników wypada dodać mokre i dokładnie wymieszać. Nie potrzeba nam miksera, albowiem łyżka w zupełności wystarczy. Prostokątną foremkę, tzw. keksówkę oblać olejem i rozsmarować go pędzelkiem po całej wewnętrznej powierzchni. Następnie obsypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto.
Piec do suchego patyczka, około godziny, w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystygnięcia. Dopiero teraz można wyciągnąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.
Ciacho zachowuje swoją wilgotność nawet tydzień i wciąż jest zniewalająco cytrusowe. Przepis wzorowany na tym ciachu.
Mąkę należy przesiać i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. Cytrusy dokładnie umyć. Zetrzeć ich skórki do miski z mąką lub do drugiej, do której wyciskamy ich sok.
Następnie łączymy go z maślanką, jajkami i stopioną margaryną. Teraz do suchych składników wypada dodać mokre i dokładnie wymieszać. Nie potrzeba nam miksera, albowiem łyżka w zupełności wystarczy. Prostokątną foremkę, tzw. keksówkę oblać olejem i rozsmarować go pędzelkiem po całej wewnętrznej powierzchni. Następnie obsypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto.
Piec do suchego patyczka, około godziny, w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystygnięcia. Dopiero teraz można wyciągnąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.
Ciacho zachowuje swoją wilgotność nawet tydzień i wciąż jest zniewalająco cytrusowe. Przepis wzorowany na tym ciachu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.