Składniki:
ser typu camembert z ziołami
70 g soli kuchennej
1 litr zimnej wody
Przygotowanie:
Ser należy moczyć przez minimum 12 godzin w solance ( 70g na 1 litr zimnej wody). Następnie wyciągnąć i pozostawić do ocieknięcia z godzinę. Jako, że jest to ser w "otoczce" nie potrzebuje tyle czasu, co twaróg, by pozbyć się nadmiaru wody.
Wędzenie: Pierwsza godzina w bez dymu, kolejne 2-3 godziny w temperaturze 50 stopni z włączonym generatorem dymu i otwartym kominkiem wędzarni. Ostudzić i gotowe!
Ser należy moczyć przez minimum 12 godzin w solance ( 70g na 1 litr zimnej wody). Następnie wyciągnąć i pozostawić do ocieknięcia z godzinę. Jako, że jest to ser w "otoczce" nie potrzebuje tyle czasu, co twaróg, by pozbyć się nadmiaru wody.
Wędzenie: Pierwsza godzina w bez dymu, kolejne 2-3 godziny w temperaturze 50 stopni z włączonym generatorem dymu i otwartym kominkiem wędzarni. Ostudzić i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.