Różana gruszka w karmelizowanych jabłkach



Jabłka i gruszki to dary jesieni, które zamknęły w sobie gorący oddech lata- cieszmy się ich smakiem!


Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
pół kostki margaryny
1 jajko i 1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 ml aromatu pomarańczowego
5 łyżek śmietany
3/4 szklanki cukru

Kisiel jabłkowy:
Karmelizowane jabłka - przepis znajdziecie tu: KLIK
Cynamon
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej

Dekoracja:
Skórka z pomarańczy i cytryny
Gruszki
Cukier trzcinowy i puder
Bita śmietana lub lody 

Sposób przygotowania:
Cukier utrzeć z margaryną. Dodać aromat pomarańczowy,jajka i śmietanę. Dalej wyrabiać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo, aż powstanie jednolita masa. Chłodzić w lodówce minimum godzinę.



Wyłożyć ciasto do tortownicy. Nałożyć przestudzony kisiel jabłkowy (Karmelizowane jabłka podgrzać z cynamonem i mąką ziemniaczaną). Gruszkę obrać i ułożyć na górze w dowolnej formie. Posypać świeżo startymi skórkami z pomarańczy i cytryny. A następnie cukrem trzcinowym. Piec w 170 stopniach przez około 40 minut.


Podawać ciepłe z bitą śmietaną lub lodami. A na drugi dzień - jeśli coś zostanie, znakomicie smakuje na drugie śniadanie czy podwieczorek przy herbatce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.