Domowy twaróg


Składniki:

  • 3 litry mleka 
  • sok z cytryny 
  • gaza lub lniana ściereczka i gęste sitko 


  • Przygotowanie:
    Mleko gotować, aż do momentu, gdy będzie chciało uciec z garnka. W tym momencie należy zmniejszyć moc grzania i wlać sok z cytryny, który spowoduje natychmiastowe ścięcie się kazeiny - białka mleka. Kilka chwil mieszamy i już mamy twaróg. Nic trudnego prawa? Jedyną trudnością jest zdobycia mleka, które nie będzie UHT (Ultra High Temperature), a najlepiej gdyby było od zaprzyjaźnionej krowy, choć wiadomo, że niestety o takową trudno, gdy się żyje w mieście. Czyli w sklepowych chłodziarkach szukamy mleka "świeżego", z krótką datą przydatności.















    Tak więc pamiętajcie moi mili, 
    że Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ pozwalają im podbijać świat dzięki zawartej w nich witaminie B12, która za cel wzięła sobie równowagę psychiczną i neurologiczną, a przede wszystkim ukochała krwinki czerwone, bez których żyć nie może! Pijąc mleko będziesz nie tylko wielki, ale i też z główką będzie w porządku.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.