Składniki:
50 g masła
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki melasy
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g mąki pszennej
ok 10 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mleko powinno być wystarczająco ciepłe, by mogło się w nim rozpuścić masło. Dodawać najpierw płynne składniki, następnie wkruszyć drożdże i wymieszać trzepaczką, a na końcu wsypać przesianą mąkę. Dobrze połączyć, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia lub na noc do lodówki, co jest idealnym pomysłem na szybkie i pyszne śniadanie!
Ciasto spokojnie powinno podwoić swoją objętość.
Co do gofrownicy, to najlepiej posiadać taką, która ma minimum 1200W, ale trudno taką dostać, a jeszcze lepiej gdy dodatkowo ciężka. Sama posiadam tylko wersję 700W z tych "nowoczesnych" i mimo to, te akurat gofry się w niej udały, ale!, tak jest ale..by były chrupiące polecam nakładać małe porcje ciasta, takie jak na zdjęciu powyżej.
Co do gofrownicy, to najlepiej posiadać taką, która ma minimum 1200W, ale trudno taką dostać, a jeszcze lepiej gdy dodatkowo ciężka. Sama posiadam tylko wersję 700W z tych "nowoczesnych" i mimo to, te akurat gofry się w niej udały, ale!, tak jest ale..by były chrupiące polecam nakładać małe porcje ciasta, takie jak na zdjęciu powyżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.