Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- łyżeczka soli
- 3-4 łyżki oleju aromatyzowanego (bazylia,czosnek,chili)
Sos:
- Puszka pomidorów
- świeże oregano, bazylia i czosnek
- łyżeczka cukru
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- Mozzarella z zalewy
- Ser feta
- Bób świeży
- Rucola
- Kalarepa
- Pomidor
- Czerwona cebula
Przygotowanie:
Suche składniki na ciasto mieszamy razem. Do ciepłej wody z mlekiem wkruszamy drożdże i czekamy aż ruszą. Wlewamy je do mąki i płatków owsianych. Mieszamy i dodajemy olej. Gdy masa będzie zwarta odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Z pomidorów z puszki, oregano, bazylii i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos - czyli po prostu blenderujemy. Doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, cukrem, solą i pieprzem.
Bób gotujemy do miękkości i obieramy z łupinek, chyba że lubimy je także zjadać. Świeżego pomidora, obraną kalarepę, czerwoną cebulę i ser mozzarella kroimy w plasterki. Z ciasta formujemy kulki, obtaczamy je w mące i formujemy placuszki. które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i układamy wg uznania składniki, które Hońka zaproponowała i wieńczymy pokruszoną fetą.. Pieczemy 8-10 minutek i gotowe.
Smakowitości w tej odmienności!
Ciekawe jakby smakowało gdyby dodać innej mąki, np razowej - byłoby jeszcze bardziej fit :) Ale generalnie wygląda obłędnie ! :)
OdpowiedzUsuńwww.thetastetherapy.blogspot.com
Cóż..innej nie było pod ręką. : )
UsuńCzytanie tej notki przed śniadaniem grozi burczeniem w brzuchu:P
OdpowiedzUsuńHihi..jeszcze kilka z wczoraj zostało w sam raz na śniadanie :D
Usuń