Składniki:
Przygotowanie:
Ryż ugotować al dente razem z szafranem lub kurkumą. Odcedzić i odparować, a następnie wyłożyć nim brytfankę lub dno naczynia żaroodpornego. Jeśli warzywa mamy mrożone, to podsmażyć je na patelni (posolić, wymieszać z czosnkiem i doprawić do smaku np. pieprzem, papryką), aż trochę zmiękną i również przełożyć do brytfanki. Na wierzch wsypujemy owoce morza. Posypujemy natką pietruszki, polewamy odrobiną oliwy i zapiekamy w piekarniku. 200 stopni przez jakieś 20 minut. Jeśli ryż wyszedł nam za suchy, to warto przed włożeniem do piekarnika podlać całość odrobiną bulionu (może być produkcji kostkowej, ale wtedy uważajmy z solą w warzywach, by nie przesolić całości). Podawać z cząstkami limonki do skropienia bezpośrednio na talerzu.
Ten przepis choc pyszny paellą nie jest, paella to zupelnie inne danie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDlaczego nie jest? Chętnie się zatem dowiem, czym charakteryzuje się wg Ciebie paella.
UsuńCóż Pani Dorota nie raczyła odpowiedzieć na moje pytanie. Nie ma to jak skrytykować kogoś nie mając pojęcia o temacie. Polecam Pani Dorotko przyjrzeć się bliżej historii tego dania, bo zapewne Pani nie wie, że ma dwie kolebki pochodzenia. I zapoznać się z sensem tej potrawy. Nie będę ukrywać, że czuję się poirytowana i jednocześnie dziękuję, bo mam jeszcze jeden powód do salwy śmiechu (bo jako mieszkaniec Andaluzji nie mam pojęcia o paelli jak widać ).
OdpowiedzUsuńCóż polecam chociażb zerknąć chociażby na przepis Jamiego Oliviera i obejrzeć ten odcinek, by zobaczyć co mówi o poszczególnych składnikach. http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/-odc-11-paella_726.html