Migdałowa Naamoura z kwiatem pomarańczy

Honorietta uczestniczyła jakiś czas temu w warsztatach kuchni libańskiej prowadzonej przez Samar Khanafer i tam spotkała to ciasto. Zatem polecam dalej.

Składniki na ciasto:
  • 100 g mielonych migdałów  
  • 400 g semoliny (może być kasza manna)
  • pół szklanki cukru 
  • szklanka jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego 
  • blanszowane migdały 
  • 50 ml wody z kwiatów pomarańczy(można zastąpić)
  • 3 łyżki tahini (miazga sezamowa) 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 125 g rozpuszczonego masła 

Syrop:
  • szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody z kwiatów pomarańczy
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej blachy i pokroić w romby lub kwadraty, a na każdym kawałku ułożyć migdał. Odstawić na noc, a następnego dnia rano upiec w temp. 180 stopni,aż uzyska się złoty kolor. W międzyczasie przygotować syrop z podanych składników - rozpuścić je i doprowadzić do wrzenia, aż będzie gęsty i kleisty. Ciepłe ciasto polać syropem i odstawić do nasiąknięcia. Podawać po całkowitym wystygnięciu.












1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.