Twarogowy Tradycjonalista



Składniki:
  • 1 kg twarogu
  • 4-5 ugotowanych ziemniaków
  • 8-10 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • kostka margaryny
  • 2 opakowania cukru wanilinowego Delecta
  • 1 aromat migdałowy Delecta
  • ew. rodzynki, żurawina lub inne owoce

Przygotowanie:
Twaróg i ziemniaki (najlepiej rozgotowane i dobrze odparowane) należy zmielić dwukrotnie. To najważniejszy etap przygotowania i jednocześnie najbardziej pracochłonny. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, aromatem i margaryną. Białka solimy i ubijamy z cukrem wanilinowym. Do żółtek dodajemy zmielony ser i ziemniaki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rodzynki lub inne kandyzowane owoce. Następnie stopniowo dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Jest to porcja na mega sernik. Wylewamy więc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół, 160 stopni) na przynajmniej 1,5 godziny. Uwaga, bo sernik mocno rośnie! Gdy się upiecze zostawiamy go na noc w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.








Wielkanocne wypieki z Delectą

Przepis konkursowy  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.