Składniki:
- 1 kg twarogu
- 4-5 ugotowanych ziemniaków
- 8-10 jaj
- 1 szklanka cukru
- kostka margaryny
- 2 opakowania cukru wanilinowego Delecta
- 1 aromat migdałowy Delecta
- ew. rodzynki, żurawina lub inne owoce
Przygotowanie:
Twaróg i ziemniaki (najlepiej rozgotowane i dobrze odparowane) należy zmielić dwukrotnie. To najważniejszy etap przygotowania i jednocześnie najbardziej pracochłonny. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, aromatem i margaryną. Białka solimy i ubijamy z cukrem wanilinowym. Do żółtek dodajemy zmielony ser i ziemniaki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rodzynki lub inne kandyzowane owoce. Następnie stopniowo dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Jest to porcja na mega sernik. Wylewamy więc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół, 160 stopni) na przynajmniej 1,5 godziny. Uwaga, bo sernik mocno rośnie! Gdy się upiecze zostawiamy go na noc w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Przepis konkursowy
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.