Orzeszku... rybka!



Składniki:
  • 3 filety z Sandacza ze skórą
  • orzechy włoskie
  • migdały w płatkach
  • 3 daktyle suszone
  • mała garść żurawiny suszonej
  • mieszanka warzyw mexico
  • papryka słodka suszona
  • kukurydza konserwowa
  • 200g kaszy jaglanej
  • ulubiona oliwa
  • sól

Przygotowanie:
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i odkładamy. Orzechy kroimy na drobne kawałeczki, a jeśli mamy maszynkę do siekania - to jeszcze lepiej. To samo czynimy z daktylami i żurawiną. To będzie nasza panierka do ryby. Kaszę jaglaną gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, a mrożonkę warzywną wrzucamy na patelkę, dosypujemy trochę papryki i doprowadzamy do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kaszę łączymy z warzywami, a rybkę obtaczamy w orzeszkowej panierce i smażymy 3-5 minut, pamiętając by kłaść ją na gorącą patelnię, skórą do dołu.I tą stronę rybki smażymy dłużej. Dzięki orzeszkowej panierce nie nasiąknie tłuszczem tak, jak  przy tradycyjnym smażeniu.


Efektownie i szybko, a co najważniejsze -
 dobra rybka, to dobra rybka!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.