Potwór w zielonej sukience



Składniki:
  • 250 g roszponki
  • 1 gruszka
  • 200 g carpacio z ośmiornicy w oleju roślinnym
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 1 pomidor śliwkowy
  • pół papryki czerwonej
  • sos balsamiczny
  • 150 g sera mozzarella

Przygotowanie:
Jeśli roszponka jest nieumyta, to należy to zmienić. Następnie włożyć ją do sałacianej michy i dodawać kolejno wszystkie składniki. Jeśli wymagają pokrojenia na mniejsze kawałki, to proszę to uczynić, by lepiej było gryźć i przełykać gotową zieleniznę. Gruszkę umyć i nie pozbawiać skórki (wyciąć tylko środek z pestkami - dla twardzieli drwali polecam zostawić ogonek gruszkowy). Słonecznik łuskany prażymy na suchej patelni, aż zacznie strzelać nam w oko i się zarumieni. Ciepłym ziarnem obsypujemy naszą kompozycję i polewamy finezyjnie sosem balsamicznym. Ah! Byłabym zapomniała - Carpacio z ośmiorniczek, produkt, kupny i nie wymagający dodatkowego zaangażowania z naszej strony, a jako, że w oleju roślinnym, to całość polecam wychlupać do miski. Równie dobrze sprawdzą się małże i inne morskie jarzyny.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować. Warto korzystać z promocji w sklepach na takie morskie cuda - smakowe!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.