Składniki:
- 250 g roszponki
- 1 gruszka
- 200 g carpacio z ośmiornicy w oleju roślinnym
- 50 g ziaren słonecznika
- 1 pomidor śliwkowy
- pół papryki czerwonej
- sos balsamiczny
- 150 g sera mozzarella
Przygotowanie:
Jeśli roszponka jest nieumyta, to należy to zmienić. Następnie włożyć ją do sałacianej michy i dodawać kolejno wszystkie składniki. Jeśli wymagają pokrojenia na mniejsze kawałki, to proszę to uczynić, by lepiej było gryźć i przełykać gotową zieleniznę. Gruszkę umyć i nie pozbawiać skórki (wyciąć tylko środek z pestkami - dla twardzieli drwali polecam zostawić ogonek gruszkowy). Słonecznik łuskany prażymy na suchej patelni, aż zacznie strzelać nam w oko i się zarumieni. Ciepłym ziarnem obsypujemy naszą kompozycję i polewamy finezyjnie sosem balsamicznym. Ah! Byłabym zapomniała - Carpacio z ośmiorniczek, produkt, kupny i nie wymagający dodatkowego zaangażowania z naszej strony, a jako, że w oleju roślinnym, to całość polecam wychlupać do miski. Równie dobrze sprawdzą się małże i inne morskie jarzyny.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować. Warto korzystać z promocji w sklepach na takie morskie cuda - smakowe!
Usuń