- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 5 ml aromatu arakowego
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą pianę - pod koniec wsypać kakao. Dodać przesiane i zmieszane ze sobą suche składniki i miksować dalej. Na koniec dolać aromatu i gotowe. Dużą blaszkę prostokątną (20/40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkoptową masę. Piec w nagrzanym piekarniku ok.180 stopni, do suchego patyczka (ok.30 min).
Masa budyniowa:
Masa śmietankowa:
Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego
- butelka soku z grejpfruta (225 ml)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 cukru
- kostka masła/margaryny
Masa śmietankowa:
- 250 ml śmietanki 30-36%
- 2 łyżki cukru pudru
- czekolada gorzka 70% lub więcej
- owoc granatu
- 1-2 łyżeczki żelatyny lub opakowanie śmietan-fixu
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i żelatyną. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i wymieszać ze śmietaną. Około pół tabliczki. Granat obrać i dodać z połowę owocu do śmietanki.
Wykonanie ostateczne:
Biszkopt można zmoczyć sokiem z grejpfruta lub herbatą owocową. Nałożyć masę budyniową i poukładać na niej kawałki ananasa. Można równie dobrze wymieszać go z masą. Następnie przykryć warstwą herbatników również skropionych herbatką/sokiem. Przykryć warstwą śmietanki. Dodatkowo zetrzeć jeszcze trochę czekolady i obsypać pozostałym granatem i/lub ananasem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Wykonanie ostateczne:
Biszkopt można zmoczyć sokiem z grejpfruta lub herbatą owocową. Nałożyć masę budyniową i poukładać na niej kawałki ananasa. Można równie dobrze wymieszać go z masą. Następnie przykryć warstwą herbatników również skropionych herbatką/sokiem. Przykryć warstwą śmietanki. Dodatkowo zetrzeć jeszcze trochę czekolady i obsypać pozostałym granatem i/lub ananasem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Najbardziej podobał mi się budyń: ) Od tego przepisu chyba zmienię o nim zdanie i jako samodzielne danie też będzie robione na soku : )
OdpowiedzUsuń