Składniki:
- papryczki chili,
- 1 szklanka octu,
- 3 szklanki wody,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- pieprz ziarnisty,
- czosnek.
Przygotowanie:
Papryczki dokładnie myjemy, nakłuwamy i wkładamy do przygotowanych słoiczków. Do każdego z nich dodajemy po kilka ziaren pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego oraz 1-2 listki laurowe i ząbki czosnku. Z reszty składników robimy zalewę. Jak tylko zacznie wrzeć, to zalewamy nasze papryczki i zakręcamy słoiki. Następnie Honorietta stawia je na pokrywkach i czeka aż wystygną. Opisuje datą i chowa do spiżarni na czarną godzinę. Ta godzina nie może przyjść wcześniej niż 3-4 tygodnie od zakręcenia słoiczka. Ciekawe czy się udały, ale za pierwszym razem wszystko się udaje..podobno.
Czas - start!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.