Rulon jabłcowy


Pierwsza odsłona strudla. Tutaj w wersji bardziej tradycyjnej. Jest to również moja pierwsza konfrontacja z tego rodzaju wypiekiem.



Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ulubionej oliwy lub oleju
  • 90 ml mleka
  • sól


  • Składniki na farsz

  • 2 jabłka "Szara Reneta" i 1 gruszka (razem 1 kg owoców)
  • 90 g cukru
  • 100 g niesolonego masła
  • suszona żurawina i kandyzowana skórka z pomarańczy
  • migdały w płatkach
  • 150 g kaszy manny
  • cynamon


  • Przygotowanie
    Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i oliwą. Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy kulę z ciasta i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ważne by ciasto było albo owinięte folią spożywczą, albo schowane do pojemnika, aby uniknąć jego wyschnięcia.
    Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, do którego dodajemy pokrojone w plasterki gruszki i starte na grubych oczkach jabłka. Dosypujemy cynamonu i doprowadzamy owoce do miękkości. Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wystygnięcia.
    Ciasto rozwałkujemy jak najcieniej i nakładamy owocowe nadzienie na 2/3 powierzchni zostawiając marginesy ok 2-3 cm, by łatwiej można było zwinąć w rulonik. Smarujemy wierzch oliwą/olejem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy 25-30 min. aż się nam zezłoci.


    2 komentarze:

    1. Wygląda super! Chciałbym się tak nauczyć piec;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zapraszam na lekcyje w garkuchni! Akurat rolowanie jabłca, nie jest nader trudne!

        Usuń

    Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.