Składniki na farsz:
Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i oliwą. Na koniec dodać kilka kropli aromatu arakowego. Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy kulę z ciasta i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ważne by ciasto było albo owinięte folią spożywczą, albo schowane do pojemnika, aby uniknąć jego wyschnięcia.
Na patelnię polaną odrobiną olej wsypujemy gałkę muszkatołową a po chwili wrzucamy pokrojone w plasterki gruszki. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż puszczą soki. Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkujemy jak najcieniej i nakładamy owocowe nadzienie na 2/3 powierzchni zostawiając marginesy ok 2-3 cm, by łatwiej można było zwinąć w rulonik. Smarujemy wierzch żółtkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy 25-30 min. aż się nam zezłoci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.