Pikantne dyniuszki




Składniki na ciasto:
  • 1/2kg mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • ciepła woda.


  • Składniki na farsz:
  • 400g dyni,
  • szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy,
  • 125g serka ricotta,
  • 2 papryczki chili,
  • gałka muszkatołowa,
  • czosnek,
  • curry,
  • tymianek,
  • natka pietruszki,
  • sól.


  • Okrasa:
  • 1 papryczka chili,
  • pół słodkiej papryki,
  • mała cebula,
  • oliwa,
  • pieprz ziołowy.


  • Przygotowanie:
    Tym razem zaczniemy od przygotowania farszu. Na patelni podsmażamy przyprawy, by wydobyć ich aromat.Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię. Doprowadzamy do miękkości. Rozgniatamy dynię na jednolitą masę. Dokładamy soczewicę i pokrojoną papryczkę chili. Doprawiamy wg. upodobań (np. zaproponowanym przeze mnie mixem ziółkowo-korzennym.) Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zagniatamy ciasto z podanych składników, pamiętając że woda nie może być za ciepła. Gotowe raviolini, czyli nasze pierogsy gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną. Proponuję podawać z zeszkloną na oliwie cebulką i mieszanką papryk.


    1 komentarz:

    Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.