Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki orkiszowej,
- suszona mięta,
- 1 jajko,
- ciepła woda.
Farsz:
- szklanka ugotowanej cieciorki,
- szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy,
- 1 ugotowany ziemniak,
- 1 podsmażona, pokrojona w kostkę cebula,
- 125g serka ricotta,
- świeża bazylia,
- zioła dalmatyńskie,
- granulowany czosnek,
- sól.
Przygotowanie:
Zagnieść cisto z podanych składników. Przykryć i zająć się przygotowywaniem farszu. Dzień wcześniej możemy namoczyć cieciorkę i soczewicę, ale jeśli jesteśmy wygodniccy możemy użyć gotowych zapuszkowanych produktów. Połączyć wszystko razem, zblederować lub zmielić na jednolitą masę. Część cieciorki możemy zostawić w całości. Doprawić ziołami do smaku. Uformowane pierogi wrzucić do osolonej gotującej się wody. Jako,że zostało mi jeszcze trochę jarmużu, to proponuję poddusić go na patelni z odrobiną soli i podać z pierogsami okraszonymi ulubioną oliwą.
Apetyczny szczypiorek;)
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji i dodanie przepisów :) Wklej na bloga banerek akcji a zaakceptuję wpisy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń