Lembas w winie


Goście wpadają wieczorem i potrzebujesz zrobić coś na szybko? Dodatkowo twoi znajomi to abstynenci? Nic prostszego! Przechytrz ich i upiecz lembasa w winie! Pomnij tylko by mieli w kieszeni pieniądz na taksę do domu, bowiem winny lembas ma moc!

Składniki:
  • 1,5 opakowania macy
  • butelka czerwonego wina półsłodkiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 białka 
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • cynamon mielony

Przygotowanie:
Mace kruszymy i zalewamy 3/4 butelką wina. Do cukru wsypujemy rodzynki, orzechy i cynamon. Masło roztapiamy, a białka ubijamy. Do naczynia żaroodpornego kładziemy po kolei: nasiąkniętą winem mace, posypujemy ją cukrem z bakaliami, polewamy trzema łyżkami masła i ubitymi białkami. Robimy dwie takie warstwy, tak by na wierzchu było białko. Pieczemy ok. 20 minut aż białko zetnie się i zarumieni. Jeśli w trakcie pieczenie maca zbyt się wysuszy to podlewamy ją winem. Resztę wina chybcem wypijamy, zanim przyjdą goście. Najlepiej smakuje na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.