Zielony kapturek



Składniki
  • 2 cukinie okrągłe
  • 30 dkg mięsa indyczego
  • 100 g ryżu basmati 
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • bułka tarta
  • sól,pieprz


  • Przygotowanie
    Cukinie umyć, ściąć czubek od strony łodygi. Wydążyć środek, by pozbyć się pestek. Posolić i odstawić na jakieś 15-20 minut, aż nasza cukinka się "spoci" i puści wodę. Tak pozbywamy się goryczy. W między czasie przygotowujemy mięso. Tutaj wersja z wykorzystaniem mięsa indyczego, ale nie jest to obligatoryjne. Farsz ma nam smakować. Mięso najlepiej zmielić, posolić i dodać pieprzu. Można podsmażyć, by skrócić czas pieczenia. Do farszu dodać ugotowany ryż ( jeśli mamy lenia, to możemy na szybciora ryż, zastąpić kuskusem, którego nie trzeba wcześniej przygotowywać. Dodać wg upodobań, np. pół szklanki, ale zaznaczam, że smak będzie inny - to tak jak z gołąbkami, są zwolennicy zawijania w kapustę, inni wolą użyć włoskiej, a jeszcze inni hołdują liściom winogron ) Proporcje na prawdę dowolne. Wymieszać farsz ręką. Z cukinii wylać wodę. Posolić jeszcze raz. Nałożyć farsz. Posypać bułką tartą (nie jest to pozycja obowiązkowa).
    Naczynie żaroodporne (bo łatwo się myje), skropić oliwą, ułożyć cukinie i "czapeczki" osobno. Włożyć do piekarnika na ok 20-25 min, w temp.200-220 stopni.
    Po upieczeniu podawać np. z sosem tatziki.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.